Підпишіться на новини

Будьте в курсі останніх подій BudAgro

Більше не показувати

photo

За останні 9 місяців товарообіг між Україню та ЄС склав $6,07 мільярда


У період з січня по вересень 2018 року зовнішньоторговельний обіг аграрних та харчових товарів між Україною та країнами членами ЄС склав 6,07 мільярдів доларів що на 5,4% більше ніж за відповідний період 2017 року. При цьому Україна експортує товарів на 4,12 мільярда доларів, а імпортує - 1,9 мільярда доларів. Про це повідомила Ольга Трофімцева, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції.

Позитивна динаміка розвитку двосторонньої торгівлі, за словами заступника Міністра, спостерігається три роки поспіль. Зона вільної торгівлі працює як для українських виробників, так і для європейських. Наприклад, за 9 місяців у 2016 році Україна експортувала аграрної та харчової продукції до ринків ЄС, майже на 2,9 мільярда доларів, а за такий самий період 2017 року – вже 4,2 мільярда доларів. Хоча темпи росту аграрного та харчового експорту з України на ринки ЄС в поточному році знизились, Ольга Трофімцева впевнена в тому, що подальше зниження торговельних бар’єрів між Україною та ЄС матиме позитивний вплив на обидві сторони, і все більше українських експортерів буде виходити на ринки ЄС зі своєю продукцією. З товарної структури українського експорту можна виділити декілька груп товарів, експорт яких відчутно збільшився в порівнянні з 2017 роком. Це насіння ріпаку або свиріпи, пшениця, жито, горіхи та кондитерські вироби, шоколад та вироби з нього, м’ясо птиці.
Також заступник Міністра повідомила, що за січень-вересень 2016 року вартість аграрних та харчових товарів імпортованих Україною з країн ЄС складала 1,4 мільярда доларів, у 2017 році вже була майже 1,6 мільярда доларів, а за той самий період 2018 року, вона досягла майже 1,9 мільярда доларів.
У 2018 році Україна найбільш активно купувала в ЄС наступні товари: тютюн та вироби з нього, шоколад та продукти з какао-бобів, продукти для годівлі тварин, насіння олійних культур, м'ясо та субпродукти, алкогольну продукцію та інші товари.
Ольга Трофімцева також зазначила, що за останні три роки у сфері АПК стабільними торговельними партнерами України стали Нідерланди, Польща, Італія, Німеччина та Іспанія. в сфері АПК, «Рада відмітити, що вже три роки поспіль стабільно в ТОП-5 наших торговельних партнерів в сфері АПК серед країн ЄС входять Нідерланди, Польща, Італія, Німеччина та Іспанія.

Стаття створена за матеріалами прес-центра Міністерства аграрної політики та продовольства України.