Подпишитесь на новости

Будьте в курсе последних событий BudAgro

Больше не показывать

photo

Порівнюємо цеглу та піноблоки


Газосиликатні та пінобетонні блоки (в побуті - піноблоки) мають низьку теплопровідність і, як прийнято вважати, порівняно недорогі. Цегла ж, у свою чергу - міцний і довговічний матеріал.
То ж який матеріал вибрати для будівництва кам'яного будинку? Однозначної відповіді не існує, мова йде, скоріше, про обґрунтований вибір з цих двох варіантів.
Вибір між цеглою і піноблоком - це вибір між багатошаровою та одношаровою стіною.

Цегла має високу теплопровідність. Будинки з цегли потрібно утеплювати, тому стіни цегляного будинку завжди багатошарові. Низька теплопровідність піноблоків дозволяє обійтися без утеплення, тобто стіни будинку з піноблоків можна зробити одношаровими.
Одношарові стіни мають перевагу в тому, що в них не доводиться стикатися з проблемою випадання конденсату. У свою чергу, перевага багатошарових стін полягає в тому, що в них всі основні функції (здатність витримати навантаження, збереження тепла та декор) розділені між шарами так, що кожен шар вирішує свою задачу найкращим чином.

Яка різниця в ціні?

За вартістю будинок з піноблоків обійдеться дешевше, ніж цегельний, хоча і не набагато.
Вартість цегли, необхідної для того, щоб зробити один кубометр кладки, більше, ніж вартість аналогічної кількості блоків. Але, оскільки міцність цегли в 3-5 разів вище, товщину стіни з цегли можна зробити 250 -380 мм (в залежності від проекту), в той час як товщина стін з піноблоків повинна бути 375 -500 мм.
Ринкова вартість робіт по кладці з піноблоків, всупереч твердженням виробників піноблоків, не в рази, а всього лише на 15-25% дешевше, ніж вартість робіт по цегляній кладці.
Цегляний будинок ще потрібно утеплити, але в порівнянні з вартістю стін утеплення коштує недорого.
Штукатурка будинку з піноблоків (необхідна спеціальна паропроникна штукатурка) порівнянна за вартістю зі штукатуркою по утеплювачу («мокрий» фасад).
Якщо будинок обкладається цеглою, то вартість обкладання, природно, однакова.
Отже, з урахуванням інженерних робіт і внутрішньої обробки, вартість яких, як правило, перевищує вартість зведення коробки, різниця в ціні цегляного будинку та аналогічного будинку з піноблоків може звестися до декількох відсотків.

Міцність і довговічність

По міцності та довговічності цегляні будинки однозначно попереду. Адже за низьку теплопровідність газосиликата та пінобетону доводиться розплачуватися зниженням міцності піноблоків.

Резюмуючи можна зазначити, що цегляні будинки будуються на століття, а будинки з піноблоків - на десятиліття. Причому за прийнятну конструктивну міцність будинків з піноблоків доводиться розплачуватися суворим дотриманням технології будівництва.

Технологія будівництва та теплозбереження

Технології необхідно строго дотримуватися в обох порівнюваних випадках.
Утеплення стін цегляних будинків виконується по одному з перевірених способів, які носять назви «вентильований фасад» і «мокрий фасад». Сенс обох способів полягає в тому, щоб надлишки водяної пари не затримувалися в утеплювачі, а виводилися назовні.

Грамотне застосування цих технологій гарантує, що в багатошарових стінах цегляного будинку не буде проблем з конденсатом при будь-якій вуличній температурі. Якщо ж технологію буде порушено, то в утеплювачі в холодну пору року буде накопичуватися і замерзати волога.
У будинках з піноблоків не виникає проблем з конденсатом. Але балки перекриттів і конструкція покрівлі повинні спиратися на більш міцну основу, ніж піноблоки, для чого поверх стін роблять монолітні залізобетонні або цегляні пояси.
Пояси та перемички над віконними та дверними отворами необхідно утеплювати, щоб не утворювалося «містків холоду». Якщо цього не зробити, то в таких місцях стіни будуть відволожуватися взимку.
До того ж при зовнішній обробці будинків з піноблоків необхідно грамотно обирати штукатурки, які володіють високою паропроникністю. Все це ускладнює технологію будівництва та виставляє підвищенні вимоги до кваліфікації будівельників.
Якщо технологія будівництва ні в чому не порушена, то за теплозбереженням цегляні утеплені будинки та будинки з піноблоків не поступаються один одному.